Ο Παπαγιάννης Φλώρινας


Ο Παπαγιάννης είναι ένα καμπήσιο χωριό, ανήκει στο Δήμο Μελίτης και βρίσκεται μόλις 11 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας. Παραμένει ένα κεφαλοχώρι με περήφανους και εργατικούς ντόπιους κατοίκους και πολλούς άξιους και πετυχημένους απόδημους Παπαγιαννίτες.

Κατά την αρχαιότητα, το χωριό ανήκε στην Άνω Μακεδονία και στην εναρχία της Λυγκιστίδας, στην πεδιάδα της Πελαγονίας. Το παλιό χωριό με την ονομασία “Στράνα” βρισκόταν δυτικά, στον ομώνυμο λόφο, σε απόσταση μόλις 1.000μ. από τη θέση του σημερινού χωριού. Το αλέτρι των αγροτών, έφερε στο φως πολλά κομμάτια από πήλινα αγγεία και κεραμίδια, καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα, που χρονολογούνται από την ύστερη Εποχή του Χαλκού και τα Ελληνιστικά χρόνια και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας.. Αργότερα οι κάτοικοι κατέβηκαν στον κάμπο. Το όνομα του νέου χωριού ήταν “Ποπόζανη”, ενώ το 1928 πήρε το όνομα “Παπαγιάννης”. Μέχρι το 1980 η πλαγιά του λόφου “Στράνατα” ήταν κατάφυτη με αμπέλια.

Το χωριό μας είναι γνωστό για τις πηγές φυσικού μεταλλικού νερού και τα αναψυκτικά χαρακτηριστικής γεύσης και ποιότητας που παράγονται. Εκτός από τα ιδιωτικά πηγάδια, οι ντόπιοι αλλά και πολλοί άλλοι δροσίζονται από το τρεχούμενο ξινό νερό που τρέχει άφθονο και ασταμάτητα στις τρεις βρύσες του Παπαγιάννη. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, παράγουν άφθονα σιτηρά και εκτρέφουν ζώα. Χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού, το γραφικό ποτάμι, στην είσοδό του εξακολουθεί να δίνει ομορφιά και να θυμίζει παλιές νοσταλγικές εποχές.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του προστάτη του χωριού, το 2012 συμπληρώνει 100 χρόνια από τότε που οι απανταχού Παπαγιαννίτες την αφιέρωσαν στον Άγιο με αγάπη και θρησκευτική ευλάβεια.

Γλυκαντικές ουσίες
Ξινό νερό
Image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαγιάννης, Φλώρινας info@florinas-dinaki.gr Τηλ: +30 2385041690 Φαξ: +30 2385042585 Image   Florinas Dinaki

NEWSLETTER