Ξινό νερό


Το σπάνιο “όξινον ύδωρ” της Λυγκηστίδος

Πολλά παράξενα φυσικά φαινόμενα συνέβαιναν στον αρχαίο κόσμο. Ένα από αυτά συνέβαινε και στην περιοχή μας, την Λυγκηστίδα, που έγινε γνωστή από μια παράξενη πηγή με ξινό νερό, το οποίο όποιος το έπινε μεθούσε σαν να είχε πιει κρασί. Αναφέρεται λοιπόν στα παράδοξα του Βατικανού: “Θεόπομπος εν Λυγκηστές φησίν τι είναι ύδωρ οξύ, ο τους πίνοντας μεθύσκει”, το οποίο σημαίνει: “Ο Θεόπομπος αναφέρει, ότι στην χώρα των Λυγκηστών υπάρχει μια πηγή με νερό ξινό, το οποίο μεθά αυτός που το πίνουν”. Κάπου αλλού στα παράδοξα αναφέρεται το ίδιο: “Εν Λυγκηστές κρήνη εστίν, αφ' ης εάν τις πιή μεθύσκεται”. Αυτά αναφέρονται στα παράδοξα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, σχετικά με μια πηγή στην Λυγκηστίδα που το νερό της ήταν ξινό και μεθούσε αυτούς που το έπιναν.

Αλλά και ο Αθηναίος αναφέρει: “Θεόπομπος δε φησί περί τον Εριγώνα ποταμόν οξύ είναι ύδωρ και τους πίνοντας μεθύσκεσθαι καθά και τους τον οίνον”, που σημαίνει: “Ο Θεόπομπος αναφέρει ότι κοντά στον Εριγώνα ποταμό, υπάρχει ξινό νερό, που μεθάει αυτούς που το πίνουν, όπως μεθάνε από το κρασί”. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στον Θεόπομπο, αρχαίο Έλληνα συγραφέα από την Μακεδονία και για τον Φίλιππο τον Β' και μάλιστα το έργο του το ονομάσε “Φιλιππικά” αντί “Μακεδονικά”, επειδή ζούσε στην αυλή του Φιλίππου και θαύμαζε τον μεγάλο ηγέτη. Από το έργο του Θεόπομπου σώθηκαν μόνο μερικά αποσπάσματα.

Για την συγκεκριμένη πηγή γράφει και ο Αριστοτέλης στα “Μετεωρολογικά”: “Εστι δε και περί Λύγκον κρήνη τις ύδατος οξέος”, που σημαίνει: “Υπάρχει στην Λύγκο μία βρύση της οποίας το νερό είναι ξινό”. Πρόκειται για κάποιο μεταλλικό νερό με τέτοια συστατικά, που όποιος το έπινε ζαλιζόταν και μεθούσε. Πού όμως βρισκόταν αυτή η πηγή; ... Ο Θεόπομπος έγραφε ότι βρισκόταν κοντά στον ποταμό Εριγώνα. Επομένως η πηγή αυτή βρισκόταν κοντά στον κάμπο της Φλώρινας ή στον κάμπο του Μοναστηρίου, καθώς όλα τα ποτάμια των δυο κάμπων είναι παραπόταμοι του Εριγώνα. ...

Έγραψε ο Δημήτρης Μεκάσης για την εφημερίδα : ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Αρ. Φύλλου 1973


Image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαγιάννης, Φλώρινας info@florinas-dinaki.gr Τηλ: +30 2385041690 Φαξ: +30 2385042585 Image   Florinas Dinaki

NEWSLETTER