Ξινό νερό

Το δώρο της Φλωρινιώτικης γης

Αριστοτέλης, Μετεωρολογικά, Βιβλίο Β΄
«Θεόπομπος δε φησί περί τόν Εριγώνα ποταμόν οξύ είναι ύδωρ, και τούς
πίνοντας αυτό μεθύσκεσθαι, καθά και τούς τον οίνον»

Αθηναίος, Δειπνοσοφισταί

Ένα από τα θαυμαστά έργα της φύσης στη «Λυγκηστίδα» (όπως ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή της Φλώρινας), αποτελούν οι φημισμένες πηγές «όξινου ύδατος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνονται σε πληθώρα διηγήσεων. Το «ξινό νερό» (το οποίο έχει ονοματίσει μάλιστα και το ομώνυμο χωριό του νομού), αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς του τόπου μας και πόλο έλξης των περιοίκων.
Από διηγήσεις που θέλουν το Μέγα Αλέξανδρο να πίνει από το μοναδικό αυτό ύδωρ, μέχρι τη βυζαντινή εποχή κατά την οποία συνέρρεαν στις πηγές μας άνθρωποι με στομαχικές και αρθριτικές διαταραχές ή νεφροπάθειες και την εποχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου κατά την οποία συμμαχικές δυνάμεις έσπευδαν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τα οφέλη του, η σύνδεση του ξινού νερού με την ανθρώπινη υγεία και η αξία του στο χρόνο και την καρδιά των Φλωρινιωτών παραμένει αναλλοίωτη.

Οι παλαιότεροι και όχι μόνο μνημονεύουν φυσικά την προσέλευση σε φυσικές κρήνες ή σε ιδιωτικά πηγάδια φίλων, προκειμένου να προμηθευτούν, σε μεγάλα δοχεία, το πολύτιμο νερό. Στα σπίτια των γιαγιάδων μπορούσες πάντα να συνοδεύσεις το φαγητό ή τον ελληνικό καφέ σου με ένα δροσερό ποτήρι ξινό νερό. Το εξαιρετικό αυτό φυσικώς ανθρακούχο νερό στο χωριό μας ξεκινά το μακρύ ταξίδι του από πηγή βάθους 700 μέτρων, φιλτράρεται φυσικά στην πορεία από τα πετρώματα της ελληνικής γης και αντλείται από εμάς απευθείας από τα 101 μέτρα, διατηρώντας αναλλοίωτη τη χαρακτηριστική ελαφρώς «ξινή» γεύση του και την κρυστάλλινη καθαρότητά του. Εκεί που η ίδια η φύση συμμετέχει στην παραγωγή μιας τόσο πολύτιμης πρώτης ύλης, ο δικός μας ρόλος φαντάζει αυτονόητος. Από το 1983, με σεβασμό και μεράκι, στη «ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΙΝΑΚΗ», εμπλουτίζουμε για εσάς το θησαυρό αυτό της φύσης με εξαιρετικούς χυμούς και τον μετουσιώνουμε σε ένα αναψυκτικό μοναδικής γεύσης και ανώτερης ποιότητας.